Een BEN-woning, wat houdt dat in?
Een BEN-woning is een woning die weinig tot bijna geen energie verbruikt om te verwarmen, te ventileren, te koelen en warm water te produceren. De weinige energie die toch nodig is om deze nutsvoorzieningen te garanderen, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Zo’n BEN-woning of BEN-appartement moet een E-peil hebben van E30 of lager en voldoen aan EPB-eisen (‘Energieprestatie en Binnenklimaat’) voor thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming, voor risico op oververhitting, voor ventilatie en voor een minimumaandeel hernieuwbare energie.
Voordelen BEN-woning?
De belangrijkste voordelen zijn niet ver te zoeken:
- Een hoger comfort door minder energieverlies
- Een lager bedrag op je energiefactuur
- Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
- Je werkt mee om klimaatverandering tegen te gaan
- Je woning voldoet aan de BEN-norm die in 2021 ingaat.
Nu al bouwplannen?
Tegen 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa bijna-energieneutraal zijn als gevolg van de Europese richtlijn Energieprestatie van Gebouwen. Die richtlijn stelt: “Bijna-energieneutraal gebouw: gebouw met een zeer hoge energieprestatie. De dichtbij nul liggende of zeer lage hoeveelheid energie die is vereist, dient in zeer aanzienlijke mate te worden geleverd uit hernieuwbare bronnen, en dient energie die ter plaatse of dichtbij uit hernieuwbare bronnen wordt geproduceerd te bevatten.”
Daarom is het vandaag al belangrijk om hiermee rekening te houden als je bouwplannen hebt. Wie nu al BEN bouwt, wordt zelfs beloond. Voor een woning met een E-peil lager dan 30 voorziet de Vlaamse Overheid via de netbeheerder een premie, woningen met een E-peil tussen de 20 en 30 krijgen 50 procent korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar, en sommige banken geven je een extra voordelig bouwkrediet als je BEN bouwt. En ook al is je woning verkopen misschien toekomstmuziek, of zelfs helemaal nog niet van toepassing nu, je woning zal sowieso in waarde stijgen als je het een BEN-woning kunt noemen.
Het Vlaams Energieagentschap heeft trouwens een lijst gemaakt van alle eisen waaraan een BEN-woning of BEN-appartement moet voldoen. Als je nieuwbouw of herbouwde woning aan al die eisen voldoet, is de woning of appartement ‘BEN’.
Hoeveel kost een BEN-woning?
We moeten eerlijk zijn, een BEN-woning bouwen, kost meer dan een gewone nieuwbouw zetten. Je betaalt vooral meer voor:
- Isolatie en luchtdichtheid
- Voorzieningen voor hernieuwbare energie
- Extra werkuren van professionals
Een concreet prijskaartje is er niet. Er zijn namelijk nog heel wat andere factoren die ook meespelen in de prijs van een nieuwbouw. Denk maar aan locatie, gekozen materialen, grootte en zoveel meer.
Toch blijft het concept aantrekkelijk omdat de meerkost kan worden gecompenseerd door de onmiddellijke besparing op je energiefactuur. En zoals hierboven vermeld, kan je ook in sommige gevallen nog rekenen op bepaalde voordelen of subsidies die de meerkost kunnen drukken. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Bezoek dan zeker www.energiesparen.be voor meer info en download er de handige gids.
Conclusie van het BEN-verhaal? Binnenkort kunnen we er niet meer onderuit, dus als je vandaag de dag bouwplannen koestert, kun je een BEN-woning maar beter onder de opties rekenen. Informeer je grondig en profiteer ook van de voordelen nu ze er zijn.
Bron: https://www.zimmo.be/blog/2018/05/08/wat-is-een-ben-woning/