Verbouwen en kopen aan 6% btw: alle spelregels op een rijtje | Vastgoed C

Verbouwen en kopen aan 6% btw: alle spelregels op een rijtje

Als stimulans voor de bouwsector besloot de regering-De Croo het btw-tarief voor het slopen en heropbouwen te verlagen van 21% naar 6%. Een krachtige maatregel die vanaf 2021 geldt, waar echter een aantal voorwaarden aan gekoppeld worden.

Als je in één van de 32 stedelijke gebieden woont, kan je vandaag ook al slopen en heropbouwen aan het verlaagd btw-tarief. Woon je daarbuiten, betaal je echter 21% btw. In het federaal regeerakkoord lezen we dat het verlaagde tarief vanaf 1 januari uitgebreid wordt naar het hele land.

Tijdelijk althans, want de maatregel is enkel bedoeld om de bouwbedrijven een duwtje in de rug te geven tijdens de coronacrisis. Het verlaagde tarief geldt enkel voor de constructiewaarde, niet voor de registratierechten op de grond.

Aan die verlaging zijn echter strikte voorwaarden gekoppeld. Speciaal voor jou zetten we ze op een rijtje:

 

  1. Het moet gaan om je eigen, enige gezinswoning

Kortweg: het moet gaan om een huis of appartement waarin jij zelf gaat wonen. Het volstaat dat er hoofdzakelijk privégebruik is, wat betekent dat een deel van de woning voor je beroep mag worden gebruikt. Tweede verblijven en woningen om te verhuren komen niet in aanmerking. Daarnaast mag je geen eigenaar zijn van een andere woning. Er wordt evenwel geen rekening gehouden met woningen waarvan men door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker is.

Bovendien moet het gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer of koper blijven. Verhuist die toch vroeger, dan moet het belastingvoordeel voor het jaar van de verhuis en de resterende jaren van de vijfjarige periode worden teruggestort.

De functie van het gebouw voor de sloop heeft geen belang. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over verloederde industriële gebouwen of winkels. Het afgebroken en het heropgebouwde gebouw hoeven niet op exact dezelfde plaats te staan. Het volstaat dat het gaat om hetzelfde kadastraal perceel. Bepaalde werken komen echter niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Het gaat onder andere om tuinaanleg, afsluitingen, zwembaden en sauna’s.

 

  1. Het gebouw mag slechts een beperkte bewoonbare oppervlak hebben

De toegelaten limiet is daarbij maximaal 200 vierkante meter.

 

  1. Ook voor verkoop op plan

Als dat plan aan de voorwaarden voldoet tenminste. Daarmee komt ook een oplossing voor nieuwe vormen van gemeenschappelijk wonen met verschillende initiatiefnemers, zoals cohousing.

Markant detail: dat heeft gevolgen voor de belasting op het grondgedeelte. Als een ontwikkelaar een grond en gebouw in eenzelfde vennootschap onderbrengt, dan volgt het belastingregime voor de grond in principe dat van het gebouw. Op de grond zou in Vlaanderen bij een verkoop 6 procent btw en geen 10 procent registratiebelasting betaald moeten worden.

 

  1. Sociale huisvesting

Ook de bouw of aankoop van woningen die gedurende een periode van 15 jaar verhuurd worden aan of via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking. Daarvoor gold tot nu een tarief van 12 procent.

 

  1. Beperkt in de tijd

De maatregelen zijn van kracht tot 31 december 2022. Krapjes, als je weet dat de gemiddelde doorlooptijd van een dergelijk verbouwproject – van vergunningsaanvraag tot oplevering – een jaar en tien maanden bedraagt.

Lopende projecten kunnen tot 31 maart 2021 de formaliteiten in orde brengen om alsnog van het verlaagde tarief te genieten. Zo kan de btw die opeisbaar wordt tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 met 15 procent verlaagd worden. De sector verwacht nog een duidelijke overgangsregeling om misverstanden te vermijden.

Die aanvullende voorwaarden waren er niet in de 32 stedelijke gebieden en zullen er ook na nieuwjaar niet zijn. In die centrumsteden kan zowel de oude als de nieuwe regeling gehanteerd worden.

 

Renoveren? Doe het nú

Dankzij deze maatregel kan je, zowel als particulier als bouwpromotor, flink besparen op de kosten voor slopen, heropbouwen en renoveren. Heb je de middelen, mogelijkheden én had je toch al plannen, dan is het moment gekomen om die tot uitvoer te brengen.

Vragen of advies? Wij helpen je blij verder!

 

Projecten in de kijker

We zetten hieronder alvast enkele van onze panden en projecten in de kijker die voor dit verlaagde btw-tarief in aanmerking komen:

Delen