Vastgoedeigenaars krijgen meer tijd voor EPC attest | Vastgoed C

Vastgoedeigenaars krijgen meer tijd voor EPC attest

Vastgoedeigenaars die een woning of appartement willen verkopen of verhuren, krijgen extra tijd om het energieprestatiecertificaat (EPC) af te leveren. Dat besliste de Vlaamse regering zodat de verhuur- en verkoopprocessen niet helemaal zouden stilvallen. Ook de termijn om het EPB-dossier in te dienen, wordt verlengd en notarissen krijgen 2 maanden extra tijd om de authentieke akte te laten verlijden.

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aanduidt hoe energiezuinig een woning of appartement is. Elke vastgoedeigenaar die wil verkopen of verhuren, dient te beschikken over een EPC.

Hoe bekom je een EPC?

Een EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige. Die bezoekt en onderzoekt de woning en maakt vervolgens een document op. Een EPC is 10 jaar geldig. Verkoop of verhuur je de woning opnieuw binnen de geldigheidstermijn, dien je geen nieuw document te laten opmaken.

Waarom uitstel?

Door de coronamaatregelen die van kracht zijn, kan een energiedeskundige niet ter plaatse gaan om de nodige vaststellingen te doen voor de opmaak van het EPC. Daarom besliste de Vlaamse regering om eigenaars langer de tijd te geven om dit EPC voor te leggen. Opdat de verhuur- en verkoopmarkt niet volledig zou stilvallen en er toch zo weinig mogelijk plaatsbezoeken zouden gebeuren.

Hoe lang krijg ik uitstel?

Bij een verkoop krijgt de eigenaar tijd tot het verlijden van de authentieke akte. Bij een verhuur tot het afsluiten van een huurovereenkomst.

Let op! Ook notarissen krijgen twee maanden extra tijd om de authentieke akte te laten verlijden. Dit zou normaal gesproken binnen de 4 maanden moeten gebeuren na het ondertekenen van het compromis. Daar komen nu twee maanden bij.

 

Vragen? Contacteer ons gerust en onze verhuurexperts helpen je blij verder!

 

 

 

Delen