Alle woningen in Vlaanderen krijgen een digitaal paspoort of woningpas: een online tool die alle informatie over uw woning bundelt. Denk daarbij aan bodemattesten, het energieprestatiecertificaat – dat aantoont hoe energiezuinig uw woning is -, of stedenbouwkundige info.
Voor eigenaars die een woning (ver)bouwen of verkopen, is de woningpas een handig instrument. Daar komt immers heel wat papierwerk bij kijken. ‘Met de woningpas krijg je nu als burger een overzicht van wat bij de overheid gekend is over je woning’, zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).
De vastgoedmakelaar beaamt: ‘Tot nog toe moesten we bij de verkoop van een woning heel wat documenten apart opvragen, bij bijvoorbeeld het kadaster, de gemeente of de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Nu vind je die terug op de woningpas, wat toch een aanzienlijk administratieve vereenvoudiging is.’
‘Burgers moeten de woningpas niet zelf aanvragen of opstellen,’ benadrukt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Het bundelen van de info gebeurt door de overheid.’ Wie inlogt op woningpas.vlaanderen.be -via een token, zijn elektronische identiteitskaart of de app itsme- krijgt meteen een overzicht van de beschikbare info, zoals bijvoorbeeld de ligging van de woning, het bouwjaar, perceelinfo, of de woning in overstromingsgevoelig gebied ligt of niet, en de energiescore.
In de toekomst zal daar nog extra informatie bijkomen. ‘De woningpas wordt gefaseerd gelanceerd’, vertelt projectleidster Tine Vande Casteele van het Vlaams Energieagentschap. In de loop van volgend jaar zal u bijvoorbeeld ook zelf een bodemattest kunnen aanvragen of een overzicht krijgen van de premies die er zijn voor wie renoveert. Wie dat wenst, zal ook zelf documenten kunnen opladen.
Wie in een appartement woont, zal mogelijk nog even geduld moeten uitoefenen voor hij zijn woningpas kan consulteren. ‘Dat komt omdat de busnummers bij appartementen niet altijd geregistreerd zijn door het kadaster’, aldus Vande Casteele. Maar die info zal worden bijgewerkt.