Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid sinds 13 maart enkele beperkende maatregelen opgelegd. Deze uitzonderlijke maatregelen hebben ook gevolgen voor de gewone gang van zaken op de huurmarkt. Huren en verhuren in Corona tijden: wat mag wel, wat mag niet en wat moet je zeker weten? We zetten het op een rijtje.
Op 27 maart gaf de Vlaamse overheid antwoord op een aantal vragen over de invloed van de coronamaatregelen op de verhuring van woningen.
Het uitgangspunt van de antwoorden zijn de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad, nl:
Op zoek gaan naar een plek om te huren, is een niet-essentiële verplaatsing. Dit mag je dus niet doen. Als je op zoek bent om een pand te huren, kan je alvast heel wat voorbereidend werk doen: welke omgeving wil ik huren? Wat wens ik uit te geven per maand? Je kan het online aanbod bekijken en telefonisch of via mail contact zoeken om meer info te bekomen. Maar bezichtigingen zijn NIET toegestaan. Dit geldt trouwens ook voor verkoop.
Lopende verhuurprocessen mogen doorgaan maar er mogen geen nieuwe meer opgestart worden.
Je had misschien al een mondelinge overeenkomst met een geïnteresseerde huurder vóór de coronacrisis uitbrak? Of je hebt een huurder gevonden die op basis van foto’s en film wenst toe te zeggen voor het pand. De huurovereenkomst moet dan nog officieel gemaakt worden. Er mogen nog nieuwe overeenkomsten getekend worden. Hierbij moet zoveel mogelijk fysiek contact vermeden worden. Bijv. door de verschillende partijen niet samen te brengen rond één tafel maar om apart te laten ondertekenen.
Staat de woning leeg? Dan kunnen de sleutels overhandigd worden en hiervoor wordt afgetekend voor ontvangst. Binnen de maand moet er een intredende plaatsbeschrijving worden opgemaakt waarin de staat van het gehuurde goed wordt omschreven.
Is de woning nog bewoond? Kan deze huurder het pand tijdig verlaten? Dan is dezelfde werkwijze als hierboven van toepassing.
Bij de aanvang van een huurovereenkomst moeten de huurder en verhuurder een intredende plaatsbeschrijving opstellen. Een optie die de Vlaamse overheid geeft, is om een deskundige aan te stellen die de plaatsbeschrijving zal opmaken. Deze deskundige gaat alleen ter plekke en zo worden de aanwezigheden van te veel mensen vermeden.
Volgens de Nationale Veiligheidsraad zijn ‘dringende verhuizingen’ toegestaan. Dit wordt namelijk beschouwd als een essentiële verplaatsing en is dus toegelaten. Men raadt dus aan om geval per geval na te gaan of het mogelijk is om de verhuizing uit te stellen zodat onnodig contact vermeden kan worden.
Alles nalezen? Bekijk het verslag van de Vlaamse Regering via deze link.