Locatie, locatie, locatie? Of spelen er toch meerdere factoren in het bepalen van de waarde van vastgoed? In deze blog gaan we dieper in op de factoren die de waarde van jouw vastgoed bepalen.
De ligging van jouw vastgoed heeft wel degelijk de grootste invloed op de prijs. Natuurlijk willen veel mensen wonen in een groene, rustige buitenwijk van een bruisende stad. Die ruimte is echter beperkt, en dus is het aanbod dat ook. En dat drijft de prijzen van dergelijke woningen omhoog. Grenst jouw pand echter aan een drukke spoorweg of ligt het in het midden van een industrieterrein? Dan heeft dat natuurlijk zijn gevolgen, dit keer in negatieve zin. Ook de nabijheid van scholen, openbaar vervoer, winkels en hoe goed bereikbaar het pand is, zijn factoren die mee de prijs van jouw vastgoed bepalen.
Hier kunnen we kort in zijn: hoe groter je totale en bewoonbare oppervlakte, hoe duurder. Simpel, toch? Het wordt pas ingewikkeld als je niet weet hoeveel die bij jouw huis of appartement bedragen. In dat geval raden we aan om die te laten opmeten door een vastgoedkantoor. Dat bespaart je een hoop gedoe, neem dat maar van ons aan.
Een open bebouwing is doorgaans duurder dan een halfopen, die op zijn beurt dan weer duurder is dan een gesloten bebouwing. Is het een appartement? Een huis, villa of middeleeuwse burcht mét slotgracht? Het type van jouw vastgoed bepaalt mee de prijs, al hangt dat natuurlijk ook voor een stuk samen met het puntje hierboven.
Ook die speelt een rol bij het bepalen van de prijs. Het aantal slaapkamers komt daarbij als eerste naar boven, maar ook een extra badkamer, voldoende bergruimte, een kelder en garage worden allemaal in kaart gebracht alvorens een prijs op het geheel te plakken. Een terras aan de zuidelijke kant van jouw huis? Prima, dat duwt de prijs nog wat extra naar boven.
Nieuwbouw is duurder dan een huis uit de jaren 60. Dat spreekt voor zich. Aanvullend bedoelen we hier ook de staat van het pand mee. Als dat huis uit de jaren 60 keurig, kwalitatief en volledig gerenoveerd is, is het een heel ander verhaal. Moeten er echter nog ingrijpende renovatiewerken gebeuren, dan weerspiegelt zich dat natuurlijk ook in de prijs.
Aanvullend op het puntje hierboven speelt ook de afwerkingsgraad een grote rol. Op het eerste zicht twee identieke sleutel-op-de-deurwoningen kunnen bijvoorbeeld grondig anders afgewerkt zijn. Een duurdere keuken of badkamer bijvoorbeeld, of misschien heeft de één wel een airco laten installeren en de ander niet. De keuze in materialen speelt daarom ook een rol.
De mens wordt steeds milieubewuster, en da’s maar goed ook. Dat merk je ook op de huizenmarkt, waar de EPC-score een belangrijk onderdeel van de afweging is geworden. Is het pand goed geïsoleerd? Liggen er zonnepanelen? Misschien zelfs een warmtepomp? Die factoren bepalen de EPC-score, en dus ook de mee de prijs.
Een gouden formule voor het bepalen van de prijs van jouw vastgoed bestaat niet. Het is specialistenwerk dat een grondige kennis van de markt vereist. Expertise die Vastgoed C in huis heeft én die overigens gratis en voor niets aanbiedt. Zo ben jij zeker dat je de optimale prijs voor jouw vastgoed krijgt.
Dus aarzel niet om ons te contacteren, en wij voeren een gratis schatting uit!