De Vastgoed C Pod-C-ast: Zaken die je moet weten als je nieuwbouw koopt | Vastgoed C

De Vastgoed C Pod-C-ast: Zaken die je moet weten als je nieuwbouw koopt

Als je van plan bent om een nieuwbouwwoning te kopen, ben je waarschijnlijk op zoek naar een woning die voldoet aan al jouw wensen en behoeften. Nieuwbouw is zeer aantrekkelijk, maar het is belangrijk om op voorhand te realiseren dat het vaak één tot ander half jaar kan duren voordat de woning daadwerkelijk klaar is om in te trekken. Daarnaast zijn er nog verschillende essentiële zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je nieuwbouw koopt.

De eerste stap

Net zoals bij eender welk type vastgoed dat je aankoopt, is het belangrijk om vooraf je budget te bepalen. Hiervoor zet je best eerst een aantal zaken op een rijtje:

  • Hoeveel staat er op je spaarboekje
  • Maak een afspraak bij de bank om een simulatie te laten maken voor een hypothecaire lening
  • Als je al een eigendom hebt dat je gaat verkopen, kun je de opbrengsten alvast bij je budget tellen

Eens je budget bepaald is, kun je op verschillende immosites het aanbod bekijken of de sociale media kanalen van verschillende vastgoedkantoren in de gaten houden voor projecten die ‘in aantocht’ zijn. Zo plaatsen wij met Vastgoed C een ‘coming soon post’ op onze sociale media kanalen.

Hoe doe je een aankoop als je geen idee hebt hoe de woning eruit ziet

Het verkopen van nieuwbouwwoningen is een uniek proces. Als verkoper moet je een sfeer creëren voor potentiële kopers. Om dit te doen, maken we gebruik van plannen en 3D-renderings, waarbij vaak de buitenkant en de stijl van de woning te zien zijn. We tonen ook beelden van het interieur om een voorbeeld te geven van hoe de keuken, badkamer en slaapkamer eruit kunnen zien. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze beelden slechts illustraties zijn en dat kopers nog volledig hun eigen stempel kunnen drukken op de afwerking en inrichting van de woning.

Hoe zit het met de inspraak?

Wanneer je op basis van een plan een nieuwbouwwoning koopt, heb je vaak de mogelijkheid om de volledige binnenafwerking zelf te kiezen. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen welke vloer, keuken, badkamer, deuren, enz. er in jouw nieuwe woning komen. In sommige gevallen heb je zelfs ook inspraak over de indeling van de woninglastenboek. Hierin staan alle regels en voorschriften, maar ook de budgetten die je ter beschikking krijgt.

Bescherming met de Wet van Breyne

De Wet Breyne heeft tot doel consumenten te beschermen tegen onrechtmatige. Met de Wet Breyne wordt de betaling van de klant verdeeld in schijven, afhankelijk van de afronding van specifieke fasen, bijvoorbeeld wanneer de kelder klaar is. Dit gebeurt op basis van een stand der werken die opgemaakt is door de architect. Voordat de bouwheer een factuur mag uitsturen en niet eerder dan dat. Zo kan de aannemer niet verdwijnen wanneer jij de woonst hebt betaald.

Handig om te weten

  • Je koopt een duurzame woning met moderne verwarmings- en ventilatietechnieken, klaar voor de toekomst.
  • Hou rekening met de kosten. Bovenop de netto aankoopkost van de woning komen er ook nog registratierechten, btw en eventueel de aansluitingskosten voor nutsvoorzieningen bij.
  • Je doet je eerste betaling bij het verlijden van de akte bij de notaris.
  • Spreek moment af met de bouwheer/verantwoordelijke

 

Meer weten? Beluister hier onze podcastaflevering.

Delen