Hoewel de vastgoedprijzen in Limburg de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen, lijken ze momenteel te stagneren en is de kans groot dat stabiel zullen blijven. Jammer genoeg is er ook een keerzijde, want dit kan tot gevolg hebben dat de rentenvoeten voor leningen omhoog gaan.
Er zijn nog altijd veel risico’s verbonden aan het verkopen van onroerend goed. Daarom ben je best op de hoogte van de 5 meest voorkomende valkuilen, vooraleer je onbezonnen je woning te koop aanbiedt.
Het inschatten van de juiste prijs voor jouw huis of appartement is ontzettend belangrijk. Te hoog? Dan schrik je potentiële kopers af. Te laag? Dan wordt je huis misschien snel verkocht, maar voelt je portemonnee achteraf verdacht licht aan.
Gelukkig hoef je hier geen rekening mee te houden bij Vastgoed C, wij schatten gratis de waarde van jouw woning. Hierdoor kun je een realistische vraagprijs bepalen en als je daarna besluit om de verkoop zelf te regelen, is dat ook helemaal prima.
Of je nu gebruik maakt van het internet of lokale publicaties om je woning te promoten, je steekt best de nodige tijd en moeite in een keurig uitziende advertentie. Dat wil zeggen dat je aandacht moet besteden aan correct taalgebruik en professionele / realistische fotografie.
Een slordige advertentie met spelfouten en onscherpe, slecht belichte foto’s zal zeker niet aantrekkelijk zijn voor je huidige en potentiële klanten. Een goede, eerste indruk is altijd zeer belangrijk bij het verkopen van vastgoed en wij helpen je graag daarmee!
Een energieprestatiecertificaat, postinterventiedossier, detailplannen van elektriciteit en leidingen, bodemattest … Het lijstje met formulieren dat bij wet verplicht in het verkoopdossier moet zitten, is omvangrijk. Blijkt jouw verkoopdossier bij het sluiten van een overeenkomst niet in orde te zijn? Dan kan de verkoop afspringen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je je administratie op orde hebt.
De verkoopovereenkomst kent ook evenzeer wettelijke bepalingen, die om de zoveel jaar ook veranderen. Je kan altijd het internet gebruiken om gratis standaarddocumenten te vinden, maar die zijn meestal gedateerd en dus ongeldig. Een notaris, jurist of – de goedkopere oplossing – onze vastgoedmakelaars kunnen je hierbij het beste begeleiden.
Nog snel een schilderijtje hangen over dat gat in de muur van jouw living of een vochtplek overschilderen? Niet doen: dergelijke gebreken komen toch bovendrijven, met als gevolg dat jouw potentiële koper zich misleid voelt en afhaakt.
Het is beter om eerlijk te zijn over eventuele gebreken in je woning, zodat je geen tijd verspilt en eventuele (juridische) problemen achteraf vermijdt. Op die manier creëer je een vertrouwensband met potentiële kopers.
Hierbij wijzen we ook even terug naar puntje 2, maar daar zouden we graag nog enkele zaken aan toevoegen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je woning proper en opgeruimd is, en bij voorkeur bemeubeld wanneer mensen komen kijken of wanneer je foto’s laat maken. Een kale woning ziet er niet meteen aantrekkelijk uit.
En achteraf zorg je best dat je de gegevens krijgt van de mensen die naar jouw huis of appartement kwamen kijken, zodat je ze nadien kunt contacteren.
Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je huis helemaal zelf te verkopen om kosten te vermijden. Toch spreken we uit ervaring als we zeggen dat een goeie makelaar zichzelf terugbetaalt. Die omzeilt namelijk bovenstaande valkuilen, zet jouw woning correct in de markt en positief in de kijker, waardoor het vlot en zonder gedoe verkocht wordt.
Laat ons iets weten, en wij helpen je met plezier om alles rond te krijgen!
Meer weten? Beluister hier onze podcastaflevering.