Assistentiewoningen: enkele mythes doorbroken | Vastgoed C

Assistentiewoningen: enkele mythes doorbroken

Over assistentiewoningen is heel wat informatie voor handen, helaas ook veel foutieve informatie. We sommen graag enkele onjuistheden voor u op om er voor eens en altijd komaf mee te maken.

Enkele mythes (onwaarheden) omtrent assistentiewoningen

Benaming: Assistentiewoning? Serviceflat? Zorgwoning?

Te beginnen met de term. Men spreekt wel eens over “serviceflats” of “zorgwoningen” maar de enige juiste term sinds 1 januari 2013 is “erkende assistentiewoning”. Enkel wanneer men het heeft over een erkende assistentiewoning bent u zeker dat deze woning voldoet aan de wettelijke vereisten zoals de Vlaamse regering deze heeft bepaald.

“In een assistentiewoning woon je niet meer zelfstandig”

Dit is niet correct. Een assistentiewoning is er juist op gericht om bewoners zelfstandig te laten wonen. De woning is aangepast om er ouder te worden door bijvoorbeeld bredere deuren en het vermijden van trappen enzovoort.

Een assistentiewoning biedt bewoners de mogelijkheid om beroep te doen op extra diensten zoals thuisverpleging of maaltijdservice. Maar ook dit is een keuze van de bewoner zelf.

Iemand die permanent zorg nodig heeft, richt zich best tot een Woonzorgcentrum.

“In een assistentiewoning leef je met iedereen samen”

Ook deze stelling is niet correct. Een assistentiewoning is een woning in privé-eigendom. De eigenaar kan er zelf wonen of kan deze woning verhuren aan anderen om er te wonen. Maar de hele woning is eigendom van 1 partij en dit is privé, geen gemeenschappelijke ruimte.

Assistentiewoningen worden vaak samen gebouwd zodat de diensten die er worden aangeboden makkelijk gebundeld kunnen worden om aan alle bewoners aan te bieden. In praktijk zie je vaak dat assistentiewoningen naast een woonzorgcentrum gelegen zijn of dat een heel residentie van assistentiewoningen worden rechtgetrokken. Hier wordt een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte in voorzien die voor iedereen toegankelijk is. Dit gedeelte en vaak de tuin of binnenkoer is gemeenschappelijk. Maar de assistentiewoning zelf is privé. Hier binnengaan zonder toestemming of medeweten van de eigenaar is een overtreding.

Wenst u meer te weten over wat u mag verwachten van een assistentiewoning en waarmee u rekening dient te houden? Raadpleeg zeker de website van de Vlaamse Overheid

BRON: https://www.vlaanderen.be/assistentiewoningen-serviceflats

Delen