Alles wat je wilde weten over registratiebelasting | Vastgoed C

Alles wat je wilde weten over registratiebelasting

Wanneer je een woning, appartement of bouwgrond koopt, betaal je op dat bedrag een registratiebelasting. Die wetgeving veranderde echter grondig de afgelopen jaren. Tijd voor een overzicht, zodat jij weer helemaal mee bent!

Het basistarief van die registratiebelasting bedraagt in principe 10% van de aankoopprijs. Tenzij je investeert in vastgoed om te verhuren of een tweede verblijf wil kopen, is de kans echter groot dat je in aanmerking komt voor een verlaagd tarief van 6%. De voorwaarden sommen we hieronder even op:

  • De woning moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest
  • De aankoop moet gebeuren door een natuurlijk persoon. Gebeurt die deels door een vennootschap, betaal je voor dat deel wél de volle pot van 10%
  • De aankoop moet zuiver zijn. Vruchtgebruik of blote eigendom, bijvoorbeeld via een erfenis of een vennootschap, komen niet in aanmerking.
  • Je moet zelf in het huis gaan wonen

Belangrijk om daarbij in het achterhoofd te houden, is dat je op bouwgrond altijd 10% registratierechten betaalt. Naast bovenstaande voorwaarden zijn er nog een paar kleinere regelgevingen, maar wat je hiervan moet onthouden is: zolang het jouw plan is om iets te kopen om zelf in te wonen en je hebt geen andere woningen, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor dit gunsttarief.

Kocht je eerder al een gezinswoning? Dan kan je die betaalde registratierechten ‘meenemen’ bij een volgende aankoop. Sinds 1 januari van dit jaar is dat bedrag verhoogd naar €13.000. Ook daar zijn echter voorwaarden aan gekoppeld:

  • Zowel je vorige als nieuwe woning of bouwgrond moeten in het Vlaams Gewest liggen
  • Je moet een natuurlijk persoon zijn
  • Je moet je huidige gezinswoning verkopen.

Opgelet: je kan nooit meer registratierechten meenemen dan je bij de vorige aankoop betaalde. Stel: je betaalde in het verleden €12.000 euro registratiebelasting, dan is dat jouw plafond.

Wil je de woning energiezuinig renoveren?

Dan betaal je slechts een registratiebelasting van 5% op de aankoopprijs. Daarbij gelden quasi dezelfde voorwaarden als bij het gunsttarief van 6%, uitgezonderd de voorwaarde dat die IER, voluit ingrijpende energetische renovatie, binnen de 5 jaar na aankoop moet gebeuren.

Verhuren aan een sociaal verhuurkantoor?

Je koopt een pand om te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor? Ook dan krijg je een verlaagd tarief, in dit geval van 7%. Ook hier blijven de voorwaarden nagenoeg dezelfde. Daarnaast moet je het pand binnen de 3 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor een minimumduur van 9 jaar.

Wanneer betaal je dan wél de volle pot van 10%?

Voornamelijk wanneer je een pand bouwt of koopt waarin je zelf niet gaat wonen. Als investering om te verhuren bijvoorbeeld, maar ook als het gaat om een handelspand of een tweede verblijf. Ook als je een nieuwe garage bouwt, niet aanpalend aan je woning of appartement, betaal je 10% registratiebelasting. Daarnaast betaal je op de bouwgrond natuurlijk altijd 10%.

Vragen? Contacteer onze blije experts

Hierbij ben je mee met de basis. Daarnaast bestaat een heel oerwoud aan specifieke regelgevingen, maar de kans is klein dat die voor jou gelden. Het is echter belangrijk dat je vastgoedbeslissingen maakt op basis van correcte info. Heb je vragen hierover of wil je laten berekenen hoeveel de registratiebelasting zou bedragen bij een woning, appartement of bouwgrond waarop je je oog hebt laten vallen?

Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, en onze blije experts helpen je met de glimlach verder!

Delen