Geld overschrijven en sleutels overhandigen? Nee, zo simpel is het niet. Zoals dat in ons land met zoveel dingen het geval is, komt ook bij de verkoop van een huis een ware zondvloed aan administratie kijken. Niet het plezantste deel van de transactie, maar het moet wel gebeuren.
Want ontbreekt er een document uit het bij wet verplichte lijstje van dossiers en attesten? Dan kan de verkoop vertraging oplopen of zelfs helemaal afspringen. Maar geen zorgen: Vastgoed C is er om je te helpen. Hieronder vind je een overzicht van alle verkoopdocumenten en -attesten die je als verkoper moet overhandigen aan de koper.
Een louter informatief maar wettelijk verplicht document dat in het verkoopdossier aanwezig moet zijn. De stedenbouwkundige inlichtingen worden afgeleverd door de stad of gemeente waarin het pand ligt. Die inlichtingen bepalen de stedenbouwkundige bestemming van het vastgoed in kwestie en lijsten zowel gemeentelijke, gewestelijke als provinciale voorschriften op die relevant zijn voor het pand in kwestie.
Als koper kan je in die documenten dubbelchecken dat er een stedenbouwkundige en verkavelingsvergunning voor het pand werd afgeleverd. Ook eventuele bouwovertredingen staan hierin vermeld.
Ook bij de overheid moet je het kadastraal uittreksel en plan van je vastgoed opvragen. Op het uittreksel staat hoe de overheid het perceel grond in kwestie heeft gecatalogeerd in haar databank. Ook het kadastraal inkomen, bouwjaar en de totale oppervlakte van het perceel staan hierop vermeld. Die moet je ook kunnen voorleggen wanneer je het bodemattest (zie hieronder) van je woning opvraagt.
Op het kadastraal plan staat dan weer een geografische voorstelling van de grenzen van jouw perceel, waarbij ook de verschillende constructies worden vermeld.
Nadat je het kadastraal uittreksel hebt bemachtigd, is het tijd om je bodemattest aan te vragen. Dat informeert de koper over de bodemkwaliteit van de grond waarop het pand staat. Dat moet je aanvragen bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).
Da’s het geheel van documenten waarmee de koper de woning bouwkundig kan beoordelen. Niet alleen de bouwplannen, maar ook gedetailleerde plannen van de elektriciteit en de leidingen zitten daarin. Ook het lastenboek, aankoopfacturen en onderhoudsinstructies van inbouwtoestellen vind je hierin terug.
Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen, maar wordt opgemaakt door een architect of veiligheidscoördinator. Dit dossier is enkel verplicht als je pand gebouwd of verbouwd is na 1 mei 2001.
Dit brengt de staat en conformiteit van de elektrische installaties in kaart. Hiermee krijgt de koper informatie over eventuele inbreuken hieromtrent. Na de verkoop heeft de koper 18 maanden tijd om die inbreuken aan te pakken en de installaties opnieuw te laten keuren.
Die keuring wordt uitgevoerd door een erkend keuringsorgaan. Zij maken een attest op, dat 25 jaar geldig blijft, op voorwaarde dat er in die periode geen fundamentele ingrepen aan de elektrische installatie plaatsvinden.
Steeds belangrijker is de EPC-waarde van jouw pand. Die vind je terug in het energieprestatiecertificaat, dat aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is en wat je kan doen om dit nog te verbeteren. Dat wordt opgemaakt door een erkend deskundige en is 10 jaar geldig.
Maar als je alle bovenstaande documenten en attesten op orde hebt, staat niets een vlotte verkoop van jouw pand in de weg. Een heel kluwen van papierwerk, dat snappen we maar al te goed. Daarom staan wij als vastgoedkantoor van begin tot eind aan jouw zijde, en nemen we het leeuwendeel van de administratie op ons.
Geef ons een seintje, en wij helpen je blij verder!